rafiki, dziś w Polsce z niczym nie ma pewności. To bardzo niekomfortowe uczucie, dlatego większość ludzi pier...li szkołę i wybiera melanż, a do sukcesu dochodzą tylko Ci najbardziej uparci.
Mechanik zalał 4 litry oleju przy pojemności 3.2
Zwiń
X
-
Mechanik zalał 4 litry oleju przy pojemności 3.2
A więc od początku. Auto to Skoda octavia II z 2005 roku wersja classic. silnik 1.4 bca. przebieg 53000 mil około 85000km. Benzyna. Na początku stycznia postanowiłem wymienić olej , wszystkie filtry , płyn do chłodnicy. Mieszkam w UK znajomy ma mechanika (Polaka), który pracuje w angielskim warsztacie i zrobił mi to za grosze. Teraz do sedna. Według książki ilość oleju jaką mogę wlać jest 3.2 litra. Mechanik zalał 4 litry. Jako, że to mój pierwszy samochód to mimo, że znałem ilość i mu mówiłem to tylko powiedział, że tyle weszło bez problemu i może trzeba będzie dolać. Jakiś czas temu patrze na bagnecie i jest ponad max. Czy może się coś stać jak jest za dużo oleju ? Czy można go jakoś spuścić czy na nowo trzeba wymieniać. Nie wiem teraz czy podjechać do angielskiego warsztatu niedaleko mnie niech go spuszczą troszkę. Tylko czy wtedy na nowo muszę zmieniać filtr oleju. Jeżdzę tak 3 miesiące już. Płyn do chłodnicy zalałem g13 chciałem go zmieszać z wodą destylowaną to też powiedział, że niema sensu i zalał ze zwykłą z kranu. Zrobiłem na tym oleju z 400 mil około już (600km) jazda po mieście i 2 x trasa po 120 km. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Przepraszam za banalne pewnie dla wielu pytanie ale lepiej pytać ludzi z wiedzą niż kombinować i narobić szkód.
-
-
Zamieszczone przez Lukas25wsmWedług książki ilość oleju jaką mogę wlać jest 3.2 litra. Mechanik zalał 4 litry.Zamieszczone przez Lukas25wsmCzy można go jakoś spuścić czy na nowo trzeba wymieniać.
Nie ma potrzeby zmieniać olej ani filtr.
Swoją drogą ciesz się, że nie zalał Tobie silnika na full po korek :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez Lukas25wsmteż powiedział, że niema sensu i zalał ze zwykłą z kranu.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Ja mu mówiłem a on mi na to, że tu wszystkie samochody tak zalewają, ba nawet specjalnie kupiłem 5litrów wody destylowanej to jej użył do przepłukania chłodnicy bo mówił, że koncentrat można z wodą zmieszać. To jak uważacie lepiej zmienić płyn do chłodnicy przepłukać i zalać nowy z wodą destylowaną czy pojeździć jakiś czas jeszcze(tylko ile - np przed zimą w listopadzie i wtedy zmienić z olejem na nowy) ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Lukas25wsmlepiej zmienić płyn do chłodnicy przepłukać i zalać nowy z wodą destylowaną czy pojeździć jakiś czas jeszcze
Zamieszczone przez Lukas25wsmprzed zimą w listopadzie i wtedy zmienić z olejem na nowyPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez raventesczemu przed zimą, a nie po
Tak samo olej zawsze zmieniamy przed planowaną długą podróżą ...nie po.
To nie wątek o olejach....... :tuk:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Ja to rocznie robię z 3-4 tysiące kilometrów. Ale jednak wymienie olej na jakiegoś millersa bo czytałem, że to dobre oleje. Teraz mam zalany Castrol Edge Fully Synthetic 5W30 Engine Oil (4 Litre) 504/507 specyfikacja. Płynu do chłodnicy mam jeszcze 1.5 litra nje otwartego dokupie drugą butelke i rozrobię z wodą destylowaną pół na pół przed okresem zimowym. Tutaj gdzie jestem to największe mrozy to -5 i to też z tydzień max. Dziękuję bardzo za pomoc jutro podjadę do anglika mam tu niedaleko opinię ma dość dobrą bo to taka jakby wioska jest gdzie mieszkam i pracuję. Tylko ciekawe ile skasuje za taką przyjemność spuszczenia oleju. Kiedyś jak się pytałem ile by chciał za nowe tarcze i klocki przód tylko to powiedział, że z robocizną 190 Funtów czyli około 1000 zł, bo jak zmieniałem opony to mi powiedzieli, że tarczka jedna zapieczona i do wymiany niedlugo ale ten mechanik polak mi odradzał mimo, że części miałem kupione (tarcze i klocki przód i tył pagida) bo mówił, że jeszcze na tym co mam zamontowane z 2 lata pojeżdze albo i lepiej przy mojej jeździe.
Komentarz
-
-
po przeczytaniu tematu myślałem że zalał 4 litry a pojemność to 3.2 np v6 nie skojarzyłem że chodzi o pojemność układu olejowego :diabelski_usmiechhttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
JEST
megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
octavia 2 2.0TDI BKD
Komentarz
-
-
Witam. Byłem dziś u mechanika innego. Zapłaciłem 10 funtów czyli niecałe 50 zł odessał prawie 1 litr oleju i się dziwił jak tak może mechanik zrobić. Nawet nie mówiłem, że to Polak robił bo i tak opinie o Polakach Anglicy mają nieciekawą. Teraz na zimę zmienię olej na jakiś porządny z płukaniem silnika i nowy płyn do chłodnicy g13 z wodą destylowaną i też niech przepłucze chłodnice. Filtry kabinowy, paliwa i powietrza oryginalne z ASO zmieniałem też w styczniu więc chyba jeszcze nie będzie pora na zimę. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Lukas25wsmWitam. Byłem dziś u mechanika innego. Zapłaciłem 10 funtów czyli niecałe 50 zł odessał prawie 1 litr oleju
Zamieszczone przez PAOLO ESCOkierunek apteka, zakup dużą strzykawkę + castorama i zakup cienki wężyk gumowy ... zmontuj to razem ( owiń cienko drucikiem by nic nie spadło) i odysaj przez bagnet
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26Bzdura i "motoryzacyjny zabobon"
Sebastian_M26, weź np. dwie tuleje gumowe jedną zamocz w oleju a drugą np. pozostaw w suchym miejscu i zobaczymy co dłużej przetrwa .
Dla czego nie wolno stosować do montażu tulei w zawieszeniu smaru :?: tylko np. wazeliny technicznej :idea:Daniel
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26Zamieszczone przez liloLukas25wsm Zbyt wysoki stan oleju może uszkodzić uszczelnienie silnika
Komentarz
-
-
Coraz częściej się słyszy, że komuś przelali olej. Czy ci wszyscy pseudo mechanicy nie wiedzą do czego służy bagnet? Leją tyle ile widzą w bazie, w swoich komputerkach, często zdarza się młokosom pomylić silniki. Takie proste rzeczy jak wymiana filtrów, oleju można i warto robić samemu. :P
W przyszłości przed wyjazdem z warsztatu sam skontroluj poziom oleju i nie daj sobie wcisnąć kitu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pcbsW przyszłości przed wyjazdem z warsztatu sam skontroluj poziom oleju i nie daj sobie wcisnąć kitu.
Komentarz
-
Komentarz